De limiet van houtskeletbouw ligt waar de fantasie van de architect stopt

Tijden evolueren, technieken verfijnen, normen verstrengen. Maar dat houtskeletbouw altijd al zijn voordelen had ten opzichte van een traditionele gemetste bouw bleek al van bij het prille begin. Architect Stef Van den Haute was er niet van in dat prille begin bij, maar heeft wel al ettelijke houten kilometers op de teller.

Werkt jouw bureau vandaag ook samen met Dewaele?

“Zoals elk architectenbureau werken we graag met partners waarop we kunnen rekenen. Voor houtskeletbouw hebben we al van in het begin goede ervaringen met Dewaele. In de jaren ’80 waren dat vooral heel eenvoudige projecten, maar vandaag kan je het eigenlijk zo gek niet bedenken. Met houtskeletbouw kan je moeilijke vormen en grote overspanningen maken tegen een lagere kost dan bij een gemetste bouw. En Dewaele zoekt ook altijd mee naar oplossingen. Dat helpt natuurlijk.”

Waarom Dewaele kiezen?

“We kennen hen natuurlijk al lang, dus qua vertrouwen telt dat mee. Maar ik merk dat het verschil toch vaak in de kwaliteit zit. Dewaele Houtskeletbouw werkt bijvoorbeeld met mulitplexplaten, LVL-balken en hout van de douglasspar uit Oregon. Bij Dewaele worden de wanden daarenboven opgehoogd waardoor het hout nooit in contact staat met de vloerplaat.

Waarom werk je graag met hout?

“Er zijn verschillende redenen natuurlijk. Maar om er een paar te noemen: bij de oplevering van een houtskeletbouw heb je direct de indruk dat je de dag zelf nog kan verhuizen. Er hangt geen bouwvocht. Dat verschil merk je wel. Of in mijn streek bijvoorbeeld: de grond is hier niet altijd zo stevig qua draagkracht. Dan is een lichte constructie in hout wel mogelijk omdat die tot een derde lichter is. Je hebt minder snel zware funderingen nodig en dat maakt toch opnieuw een verschil voor de bouwheer.”

“Bij de oplevering van een houtskeletbouw heb je direct de indruk dat je de dag zelf nog kan verhuizen”

Zit je van bij het begin van het ontwerp samen met Dewaele?

“Bij houtskeletbouw is het interessant om al van bij het voorontwerp feedback te krijgen van een houtskeletbouw aannemer. Zo kan het project technisch geoptimaliseerd worden en krijgen we meteen een correct beeld op het bouwbudget. De laatste jaren sturen we de plannen ook door naar een EPB-verslaggever om te weten hoe de constructie gaat scoren qua energieprestatie.”

Zijn bouwheren tevreden dat ze voor houtskeletbouw gekozen hebben?

“Absoluut. Houtskeletbouw scoort eigenlijk heel hoog bij bouwheren. Er zijn mensen die 15 jaar geleden gebouwd hebben en vandaag een stuk willen uitbreiden. Dan vragen ze opnieuw naar houtskeletbouw.”

Zijn de strenge normen een zegen voor houtskeletbouw?

“Op het eerste gezicht wel, denk ik. Maar ik vraag me toch af hoe alles gaat evolueren. Zowel voor een traditionele bouw als een houtskeletbouw hangt er een serieus prijskaartje aan om energiezuinig te bouwen. Bij houtskeletbouw investeer je zowel in de technieken (ventilatie, warmtepomp, zonnepanelen,…) als in de bouwschil die samen een perfect geheel vormen in het EPB-verhaal. Het is een en/en situatie. Je investeert in de bouwschil zonder te moeten overschakelen op muurdiktes die de pan uit swingen zoals bij traditionele woningen wel het geval is. Ik vraag me alleen af of alles straks nog te betalen is voor de bouwheer. Gaan we over tien jaar nog blijven bouwen? Ook onze job is veranderd: vroeger had ik dossiers van 2 cm dik, nu zijn die minstens 6 cm en dikker.”

Woonkamer
Woning
Interieur
Ramen

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

Confederatie BouwHSOBWoodIk ben mee

België
Gratis brochure aanvragen