Houtskeletbouw: hét duurzaamste bouwsysteem

Strengere normen, energieschaarste, stijgende brandstofprijzen, ... Duurzaam bouwen is meer dan ooit aan de orde. Maar hoe duurzaam is houtskeletbouw woning?

Mogelijkheden met isolatie

De wandconstructie laat een dikkere isolatie toe dan een klassieke stenen muur met spouwisolatie. Doordat het isolatiemateriaal in de holtes van het skelet wordt aangebracht, bereiken de wanden veel sneller een hogere isolatiewaarde dan een traditionele spouwmuur van dezelfde dikte.

Voor eenzelfde thermische prestatie kunnen houtskeletmuren dus dunner zijn, en win je aan bewoonbare oppervlakte.

Ook de verdiepingsvloeren zijn gemakkelijk te isoleren, zodat de warmte niet naar boven ontsnapt. Een houtskeletbouwwoning is bovendien gemakkelijker op temperatuur te brengen dan een stenen constructie.  

Bekijk hier alle voordelen en nadelen van een houtskeletbouw woning.

Weinig energie nodig

Hout is een oneindig hernieuwbare grondstof die maar weinig energie vergt om te produceren - voor de productie van een houten balk is 5 keer minder energie nodig dan voor de productie van een betonbalk met vergelijkbare technische eigenschappen - en die op de bouwplaats maar een beperkte hoeveelheid afval geeft.

Van alle bouwmaterialen heeft hout ook het minst energie nodig voor transport. Ben je zeker dat dit klopt – ja, zegt Woodforum.

Recycleren

Op het einde van hun levensduur kunnen houttoepassingen gemakkelijk worden gerecycleerd - bijvoorbeeld voor osb- en mdf-platen - of worden gebruikt als brandstof voor verwarming.

Lange levensduur

Voeg daarbij de bewezen lange levensduur. Mits een goede preventieve bescherming en een doordacht ontwerp gaat een houtskeletwoning even lang mee als een woning uit baksteen of beton. In de streek van Malmédy en Stavelot staan nog vakwerkhuizen uit 1750, in goede staat en nog steeds bewoond. Ontdek hier onze moderne en landelijke realisaties.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in houtskeletbouw of wenst u meer informatie? Contacteer ons om antwoord te vinden op al uw vragen. 

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

Confederatie BouwHSOBWoodIk ben mee

België
Gratis brochure aanvragen