The making of: het ontwerptraject van onze nieuwe kijkwoning in de regio van Mons

Goed nieuws voor kandidaat-bouwers die zich willen laten inspireren voor hun woondroom: we bouwen aan een nieuwe kijkwoning nabij Mons, één van de tien grootste steden van België. Deze kijkwoning is op alle vlakken vernieuwend en inspirerend. Niet alleen door de gebruikte materialen en technieken, maar vooral door het doordachte ontwerp in functie van de omgeving.

Pieter Devos, commercieel directeur bij Dewaele Woningbouw, geeft een woordje uitleg bij het traject.

“Door te visualiseren wat we doen en onze innovatieve aanpak tastbaar te maken, bieden we kandidaat-bouwers een concrete en realistische inspiratiebron.”

De ligging: centraal in een bosrijke omgeving

“De zoektocht naar de ideale bouwgrond is een belangrijke eerste stap. Je moet rekening houden met de ligging en oriëntatie, de staat van de grond en met de stedenbouwkundige voorschriften. Die zijn in Wallonië trouwens anders dan in Vlaanderen. In Casteau, deelgemeente van Soignies en in de buurt van Mons, viel ons oog op een geschikt terrein in een beboste omgeving. Nadat we die keuze gemaakt hadden, kwam het erop aan de woning optimaal te ontwerpen in functie van de noordoost gerichte oriëntatie.”

De bouwstijl: moderne kubuswoning met plat dak

“Kubistische woningen met plat dak zijn in trek. Daarom kozen we voor een ontwerp met in- en uitsprongen en overspanningen om deze kubuswoning een creatieve uitstraling te geven. Hoewel de stedenbouwkundige voorschriften in veel Waalse gemeenten strikt zijn en platte daken vaak enkel op bijgebouwen toegestaan worden, kregen we toch een goedkeuring om onze plannen te realiseren. Hiermee volgt de stedenbouwkundige dienst van Soignies duidelijk de trend naar compacte, hedendaagse en goed geïsoleerde woningen. Een voorbeeld dat heel wat kandidaat-bouwers kan inspireren.”

“De woning ziet er dan wel eenvoudig en strak uit, toch verbergt ze heel wat complexe technieken.”

De voorgevel: spel van volumes en materialen

“Het spel van volumes en materialen toont hier één van de unieke en belangrijke troeven van houtskeletbouw. De architect kreeg alle creatieve vrijheid en kon dankzij de stabiliteit en vormvastheid van onze LVL-balken – en zonder al te complexe technische ingrepen – een mooie uitkraging realiseren in de voorgevel. Deze wordt extra geaccentueerd door een gecombineerde gevelbekleding van metselwerk en hout, én crepi. Verder is er een raamuitbouw voorzien om meer licht, ruimte en zicht te creëren. Bovendien zorgt deze minimalistische raamuitbouw voor een esthetische en functionele meerwaarde en biedt ze de bewoners een unieke woonbeleving.”

De achtergevel: maximale lichtinval

“Het grijs genuanceerde volume aan de achterzijde sluit mooi aan bij de vormgeving van de voorgevel. Deze uitsprong met grote raampartijen moet het licht maximaal binnentrekken in de leefruimte en zorgt daarnaast voor een naadloze overgang met de tuin en de groene omgeving. Het ontwerp ziet er misschien eenvoudig uit, maar dat is het zeker niet. Het bevat een aantal complexiteiten die we dankzij onze technische knowhow en doordacht bouwsysteem perfect weten op te vangen.”

De indeling: open, doordacht en een vlotte circulatie

“Het hart van de woning is de keuken. Deze staat zeer centraal in de leefruimte, maar kan dankzij de keuze voor een schuifwand makkelijk afgesloten worden van het zitgedeelte. Op het gelijkvloers vinden we ook een ruim bureau dat later dienst kan doen als slaapkamer, een wasruimte en ruime inkomhal.”

“We stappen af van een klassieke indeling. Zo is de master bedroom met drie praktische zones het paradepaardje van de bovenverdieping.”

“Op de bovenverdieping wijken we iets af van de klassieke indeling. Naast de twee ruime slaapkamers en praktische werkruimte in de nachthal, vormt de master bedroom het paradepaardje. Ze bestaat uit een slaapgedeelte, een open dressing en een ruime badkamer met inloopdouche. Om de wanden optimaal te benutten en inkijk in de badkamer te vermijden, kozen we voor een lichtkoepel in plaats van een raam. Een praktische keuze: we creëren meer ruimte én meer daglicht dan met een raam dat meestal met gordijnen afgesloten wordt. Vanuit de slaapkamer en de dressing biedt een groot raam een subliem uitzicht op de tuin.”

Plannen van de nieuwe kijkwoning in Mons

Benieuwd naar meer? Binnenkort vertellen we je meer over de gekozen technieken en materialen, de binnen- en buitenafwerking en het bouwproces.

Heb je concrete vragen voor jouw bouwplannen? Kom dan vroeg genoeg bij ons langs, zo kunnen we je optimaal adviseren en kan jij het maximale uit je bouwbudget halen. Onze bouwadviseurs denken, geheel vrijblijvend, graag met je mee.

Pinterest Pinterest YouTube E-mail

Dewaele Woningbouw
Desselgemknokstraat 100 8540 Deerlijk
Tel.: +32 56 77 89 11
info@dewaele.be

Confederatie BouwHSOBWoodIk ben mee

België
Gratis brochure aanvragen